Yilkins

Team Yilkins

Het Yilkins-team is een zeer flexibel team, waarvan de individuen een sterke technische achtergrond hebben en tegelijkertijd in staat zijn om het bedrijf te besturen en te ontwikkelen, gedreven door hun specifieke zakelijke ervaring. Het team is toegewijd aan de ontwikkeling en groei van Yilkins en haar principes. Alle teamleden hebben een sterk achtergrond- en kennisniveau in het upgraden van biomassa en het ontwikkelen van toepassingen.

Het talent van mensen: “echte rijkdom”

 • Yilkins is een samenstel van talentvolle mensen: goed gecombineerd, stevig gecoördineerd en constant in ontwikkeling – de enige echte kracht voor het creëren van een duurzamere samenleving.
 • We geloven niet alleen in de diepgang en verscheidenheid van ons talent, maar ook in wat onze klanten ons leren op weg naar wederzijdse uitdagingen en prestaties.

Rob voncken 

 CEO

 • Voormalig executive director in de (bio)chemie en materialen (innovatie en toepassing)
 • Innovatieve ondernemer in het ‘biobased business’ landschap

Rob Voncken is een innovatieve ondernemer, die zich inzet voor een circulaire economie. Hij heeft gewerkt bij verschillende vooraanstaande innovatieve technologiebedrijven, zowel nationaal als internationaal. In de (bio) chemische industrie heeft hij in verschillende leidinggevende functies veel ervaring opgedaan. Rob voelt zich verantwoordelijk voor het leveren van een bijdrage aan een duurzame omgeving voor toekomstige generaties. Hij werkt graag in een inspirerende zakelijke omgeving met belanghebbenden die de drive hebben om een echte circulaire groei-economie te bouwen. Voor hem is werken voor Yilkins de manier om uitdagingen en risico’s in voordelen te veranderen.

Patrick Bergman  

 CTO

 • Voormalige projectleider en manager Research & Development
 • Consultant in conceptualisering en optimalisatie van biomassaprocessen
 • ‘’Denken en doen” in alle thermische conversieprocessen
 • Autoriteit op het gebied van torrefactie / vergassing

Patrick neemt meer dan 15 jaar ervaring in de ontwikkeling en exploitatie van biomassaconversies en afvalverwerkingstechnologieën mee naar Yilkins. Hij vertegenwoordigt het ‘denken en doen’ bij het toepassen van biomassa-opwaardering en cascaderingstechnieken, zoals torrefactie, pyrolyse, vergassing en verbranding. Dat maakt hem onderscheidend. Hij heeft zijn eerste ervaring in het heropstarten van torrefactie onderzoek opgedaan bij ECN. Daarna heeft hij als consultant gewerkt. In die periode heeft hij zich bezig gehouden met conceptualisering en optimalisatie van de trapsgewijze cascaderings processen van biomassa. Voordat Patrick CTO bij Yilkins werd, was hij manager Research & Development bij een ‘bio-based’ organisatie. Daar herontwierp en demonstreerde hij, met zijn team, de werking van een semi commerciële torrefactie procesinstallatie. Op basis van zijn opleiding, in combinatie met zijn ‘hands-on’ aanpak en ervaring, wordt hij beschouwd als één van de topautoriteiten in dit vakgebied.

Rob Boers  

 Installation & Operations

 • Voormalig projectmanager (pellet en verwerkingstechnologie)
 • Praktische ervaring in het bouwen en opstarten van droog-, pelletiseer-, torrefactie-, vergassings- en recyclinglijnen

Rob Boers is de technicus binnen het team van Yilkins. Hij is praktisch ingesteld en een echte ‘doener’. Op het gebied van constructie, montage, het in bedrijfstellen en onderhouden van installaties binnen de afvalverwerking en thermische processen heeft hij meer dan 30 jaar ervaring. Hij is betrokken geweest bij verschillende biomassaprojecten en heeft daarvoor installaties voor vergassing, droging en torrefactie gebouwd. Ook heeft hij internationale ervaring opgedaan bij een organisatie waar hij verantwoordelijk was voor de verbetering van de technologie voor vermalen en verdichten (pelletiseren). Rob is een belangrijk lid binnen het team van Yilkins. Hij weet, door zijn kennis en expertise, de installaties zo te bouwen dat de apparaten een optimaal resultaat behalen en makkelijk in gebruik en te onderhouden zijn. Hij heeft een zeer groot netwerk van leveranciers en fabrikanten van apparatuur en onderdelen.

Ares Driessen  

 Project Management

 • Achtergrond als operationele/project manager bij verschillende industriele organisaties
 • Meer dan 10 jaar hands-on ervaring met engineering, constructie en commissioning van biomassa apparatuur

Ares is een doelgerichte project- en operations manager met een commerciële mindset, analytische vaardigheden en sterke vaardigheden op het gebied van people management. Energiek en met een brede interesse brengt hij een ondernemende en innovatieve sfeer. Zijn achtergrond is werktuigbouwkunde met een specialisatie in het ontwerp van procesapparatuur.

Jan Oltvoort  

 R&D, Process Engineering

 • Heeft voor zijn master- en onderwijsprojecten diverse biomassa verwerkingsstudies opgezet en uitgevoerd
 • Heeft als proces technoloog ervaring opgedaan bij verschillende organisaties

Jan Oltvoort heeft scheikundige technologie gestudeerd aan de Universiteit Twente. Tijdens zijn afstuderen heeft hij ervaring opgedaan op de Research & Development afdeling van een ‘bio-based’ organisatie. Daar heeft hij, samen met Patrick Bergman gewerkt om het torrefactie proces verder te ontwikkelen. Tijdens deze periode heeft hij bewezen een waardevolle kracht te zijn. Jan heeft ook ervaring opgedaan op het gebied van kleinschalige verbranding van biomassa. Nu zet hij zijn analytisch vermogen en ervaring in voor het ontwerpen van de Yilkins-technologie. Hij heeft een zeer analytische geest en deelt de passie van het bedrijfsconcept van Yilkins. Hij heeft het vermogen om de biomassaconversie naar de volgende fase in de energietransitie te brengen.

Ivanka Meuleman  

 General Affairs & Purchasing

 • Voormalig management lid in industriële omgevingen en verantwoordelijk voor organisatie processen, human resources, supply en demand
 • Ontwikkeling van solarparken vanaf 12 MWp
 • Lid van de raad van Commissarissen bij een organisatie op het gebied van sport en welzijn

Ivanka heeft meer dan 15 jaar ervaring in industriële omgevingen en heeft een brede kennis en ervaring ontwikkeld in deze sector. Ze is gespecialiseerd in het ontwerpen en structureren van organisatieprocessen, waaronder inkoop, HRM en administratie. Ook is ze partner bij een ontwikkelaar voor solarparken. Verder is ze ook nog actief als toezichthouder bij een organisatie die zich inzet voor een gezonde en actieve leefstijl. Door haar brede werkervaring in diverse sectoren kan ze snel schakelen in het proces van idee ontwikkeling tot realisatie en alles wat hier verder bij komt kijken.

Joris Spaan  

 Marketing, Business Development

 • Brede ervaring opgedaan in Business Development
 • Ondersteunend aan bedrijven en organisaties om hun weg te vinden in de nieuwe economie van nu; dé circulaire economie
 • Een gebalanceerde combinatie van zakelijke gevoel, netwerk en technische achtergrond

Joris is onder andere specialist in het ontwikkelen en implementeren van nieuwe business modellen in de ‘bio-based’ economie; de economie die draait op biomassa als grondstof. Als business manager heeft hij ervaring opgedaan in het managen en realiseren van omvangrijke transities. Als uitstekend people manager kan hij medewerkers in een organisatie en partners enthousiasmeren en stimuleren. Als bruggenbouwer is hij in staat om ondernemingen te laten samenwerken en te verbinden. Hij neemt daarbij graag de leiding om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen van idee, in een heldere business case, tot aan realisatie van het project.

Juan Carlos Estrada  

 Business Development

 • Voormalig project ontwikkelaar in de bio-energie sector
 • Een multidisciplinaire achtergrond: duurzaam ondernemen, processen, de academie en de kunst
 • Ideale verbinder tussen de Spaanstalige landen en Nederland

Juan Carlos Estrada is gespecialiseerd in communicatie (hij heeft Literatuur en Taalkunde gestudeerd) als business developer, leraar en schrijver. Hij heeft een multidisciplinaire carrière in verschillende sectoren: duurzaam ondernemen, projecten, de academie en de kunst. Met zijn Spaanstalige achtergrond is hij de ideale contactpersoon tussen Nederland en de Spaanstalige landen. Juan heeft, als projectontwikkelaar, meer dan vijf jaar ervaring in de bio-energie sector. Zijn focus ligt op de ‘biomassa upgrading’ processen en de productie van ‘bio-based’ brandstoffen.

Machiel Leliefeld 

 Business Development

 • Voormalig directielid van verschillende organisaties (internationaal)
 • Meer dan 20 jaar ervaring in handel, grondstoffen en verwerkende industrie (ook internationaal)
 • Breed (internationaal) netwerk, met name op de continenten Azië en Afrika
 • Analytisch vermogen en commercieel inzicht

Machiel heeft meer dan twintig jaar ervaring in de internationale handel van grondstoffen. Hij werkte onder meer als commercieel directeur voor een cacaofabriek in Nigeria. Hij heeft een ruime ervaring met diverse stromen grondstoffen, en hun bij- en afvalproducten, maar ook met de verwerkende industrie. Door zijn ruime internationale ervaring, zijn beheersing van talen, en zijn brede internationale netwerk is hij in staat om voor de Yilkins technologie de business development in Azië en Afrika op te zetten. Hij heeft bovendien een goed commercieel inzicht, en kan derhalve ook instrumenteel zijn bij het realiseren van afzet voor de Yilkins producten.

Belangrijkste kenmerken van de Yilkins pellet

 • Laag chloorgehalte
 • Hoge water resistentie (High water resistant)
 • Hoge calorische waarde; producten van 19 tot 22 GJ/ton
 • Sterk verminderde vervuiling van de stookinstallatie
 • Verbranding leidt tot een hoger verbrandingsrendement (ketelrendement tot 10% omhoog)
 • Hoge slijtvastheid en weinig stofvorming
 • Lagere concentratie vluchtige componenten
 • Hoge energiedichtheid waardoor transport- en opslagkosten laag zijn
 • Geen verbindingsmiddel nodig om te pelletiseren

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat door het toepassen van het torrefactie proces chloor wordt ontsloten uit het product, wat leidt tot een gemiddelde reductie van 50 procent, tot 90 procent in specifieke gevallen. Dus voor laagwaardige chloorhoudende stromen is torrificeren tot een Yilkins pellet dé oplossing!

Doordat de Yilkins pellet waterafstotend is kan het product buiten worden opgeslagen net als kolen, waarbij minimale degradatie van het product zal optreden.

Door de hogere stookwaarde kan de capaciteit van een biomassa ketel worden verhoogd, of de investeringen worden verlaagd met dezelfde capaciteit, en meer energie worden opgeslagen in de bijbehorende opslagruimte.

Door toepassing van Yilkins pellets ontstaat minder vervuiling in de ketel, waardoor operationele kosten worden gereduceerd vanwege minder onderhoudskosten en minder stilstand.

Door de verminderde vervuiling en de efficiënte verbranding van een Yilkins pellet geeft dit gemiddeld 10 procent hoger ketelrendement.

Doordat de Yilkins pellet een hoge slijtvastheid heeft is er een verminderde stofvorming. Dit resulteert in minder productverlies en een verlaagt risico op stofexplosies.

Door het torrefactie proces worden vluchtige stoffen – zoals chloor -grotendeels ontsloten uit het ingangsmateriaal. Hierdoor zijn de emissiewaardes laag te noemen.

Door de verhoogde energiedichtheid, het waterafstotend zijn en het afgeven van weinig stof, kunnen opslag- en transportkosten aanzienlijk worden verlaagd.

De natuurlijke polymeren uit de biomassa worden beter behouden door de Yilkins torrefactie technologie. Op die manier hoeft er geen verbindingsmiddel toegevoegd te worden om optimaal te kunnen pelletiseren. Dit vermindert ook de productiekosten.

Download
onze brochure

Lees alles over onze duurzame drooginstallaties en haar belangrijkste eigenschappen in onze brochure. Geef uw naam en e-mailadres op en download de brochure in pdf!