Yilkins

Duurzame technologie inzetten voor productie houtpellets

Met het nieuwe project Streekpellets, een samenwerking tussen Bruins & Kwast, Energiefonds Overijssel en Yilkins Drying Solutions, gaat Yilkins duurzame technologie inzetten om houtpellets te produceren. Voor dit innovatieve project bouwt Yilkins twee nieuwe installaties. Een installatie wordt geplaatst in Goor bij één van de partners, Bruin & Kwast. De verwachting is dat de tweede installatie gebouwd wordt in Salland. Beide installaties gaan 1,3 ton pellets per uur produceren.

Vennootschap

Voor het project Streekpellets heeft Yilkins Drying Solutions de technologie ontwikkeld om biomassa’s met een lage waarde, zoals houtachtige resten, te upgraden. Streekpellets zal de twee installaties bedienen. Bruins & Kwast, een gerenommeerde producent en leverancier van rondhout en houtsnippers, levert de biomassa en zal de pellets distribueren. De totale investering voor de twee installaties bedraagt ongeveer drieënhalf miljoen euro. De drie bedrijven onderzoeken de mogelijkheid voor het bouwen van meer van dit soort installaties in de Provincie Overijssel.

Duurzaam

Uniek is dat met deze duurzame installaties intensief transport van grondstoffen of eindproducten kan worden voorkomen. Dit heeft een positief effect op de economie en het milieu. De huidige biomassamarkt vergt immers nog steeds veel transport. Dit maakt de hele waardeketen minder duurzaam. Bovendien komt het hout dat normaal als grondstof wordt gebruikt vaak uit de boomindustrie. Streekpellets daarentegen gebruikt lokaal verzamelde houtachtige resten, zoals takken en snoeiafval. Door innovatieve technologie wordt deze biomassa omgezet in schone pellets van hoge kwaliteit. De biomassa wordt hiervoor tijdens het proces gereinigd en gedroogd, waarna de pellets door klanten commercieel kunnen worden ingezet.

Bruins & Kwast (Pure Ecowood)

Bruins & Kwast produceert elk jaar zo’n 35 tot 40 kiloton houtsnippers. Deze snippers komen van regionaal hout van landschapsonderhoud en snoeiresten van infra-projecten of boomkwekerijen. Het grootste deel komt uit de provincie Overijssel. Het overige deel wordt geproduceerd in de provincie Gelderland. Het hout wordt lokaal verzameld door overheden, natuurbeschermingsorganisaties of stichtingen. De beste boomtakken gaan naar zagerijen voor de productie van houten planken en balken, het restmateriaal wordt verwerkt tot houtsnippers die uiteindelijk worden gezeefd en gedroogd. Dit geavanceerde industriële proces maakt het mogelijk om duurzame houtsnippers te produceren, waaronder schone houtpellets.

Energiefonds Overijssel

Energiefonds Overijssel financiert projecten op het gebied van energiebesparing of de productie van hernieuwbare energie. Dit gaat niet op de traditionele manier via subsidie, maar door participaties, leningen of garanties. Zo stimuleert Energiefonds Overijssel het creëren van nieuwe banen, ondernemerschap en innovatie. Ook levert het fonds een bijdrage aan de missie in de provincie Overijssel: twintig procent nieuwe energie in 2023. Aan het project Streekpellets draagt het Energiefonds Overijssel bij met zowel eigen vermogen als leningen.

Totaal concept

Met de Yilkins drooginstallaties bieden wij een totaalconcept

  • Voorbehandeling en upgraden van uw biomassa
  • Verbinding met bestaande best beschikbare ketel- of verbrandingstechnologie
  • Installatie en inbedrijfstelling
  • Onderhoud

Wilt u meer informatie over Yilkins, onze duurzame installaties of waardevolle eindproducten? Neem contact met ons op.

 

Contact

Yilkins Drying Solutions

YDS is een strategische partner in het drogen en upgraden van biomassa’s en organische reststoffen voor energieproductie, bio-meststoffen of bio-gebaseerde chemicaliën. YDS ondersteunt haar klanten van begin tot eind: van de voorbehandeling en logistiek van biomassa en organische afvalstromen, tot het droogproces en de positionering van het eindproduct op de markt.

De droogoplossingen van Yilkins werken op basis van een eigen ontworpen fluïdisatie- en verbrandingstechnologie. De belangrijkste kenmerken van de installaties zijn het compacte design, de uniforme en gegarandeerde fluïdisatie , de hoge efficiëntie en – in vergelijking met andere droogtechnologieën – de lage kosten en investeringen. Op deze manier maakt Yilkins het mogelijk om lokaal organische afvalstromen te verwerken tot een eindproduct met hoge toegevoegde waarde.